شابک در لغت مخفف عبارت “شماره استاندارد بین المللی کتاب” می باشد. البته شایان ذکر است که در حال حاضر شابک فقط مختص کتاب نمی باشد و به محصولات زیر نیز اختصاص داده می شود:
شابک کتاب
شابک یک استاندارد بین المللی می باشد و این استاندارد در سال ۱۹۶۶ در کشور انگلیس توسط صنف کتابداران تعریف و پایهگذاری شد و در سال ۱۳۷۲، ايران به عضويت اين مؤسسه درآمد. این شناسه تا پایان سال ۲۰۰۷ دهرقمی بودهاست، و بعد از آن برای افزایش دامنهٔ اختصاص شناسه، سیزدهرقمی شده.
شابک را در زبانهای لاتین با عبارت “ISBN” نشان میدهند که مخفف international standard book number می باشد و در حال حاضر شابک در ایران زیر نظر مؤسسه خانه کتاب ایران تعیین و مدیریت میشود. و ارائه خدمات شابک توسط وب سایت www.isbn.ir انجام می پذیرد.
آثاری که شابک به آن ها اختصاص داده می شود:
- کتاب و جزوه های چاپی
- نرم افزارهای آموزشی
- آثار بریل
- نقشه ها
- فیلم ها ، ویدئو ها
- کتاب های صوتی روی کاست، کوح فشره
- نسخه های دیجیتالی کتاب های چاپی
ساختار شابک
از ابتداي ۲۰۰۷، مؤسسه هاي ملي شابك فقط شابك هاي ۱۳ رقمي را توليد خواهند كرد، كه شامل شناسه هاي زير است: پيش شماره شناسه گروه ثبت شناسه ناشر شناسه عنوان رقم كنترل زمان چاپ، حروف ISBN قبل از شماره درج خواهد شد. توجه: در كشورهايي كه از الفباي لاتين استفاده نميشود، ميتوان علاوه بر حروف لاتين ISBN، از حروف اختصاري در زبان محلي نيز استفاده كرد . شابك به پنج قسمت تقسيم مي شود. سه قسمت از آن داراي طول متغير است؛ در حالي كه اولين و آخرين قسمت ها طول هاي ثابتي دارند. قسمت هاي تشكيل دهندة شابك، هنگامي كه به شكل قابل خواندن براي انسان تهيه مي شوند بايد با استفاده از خط تيره يا فاصله از هم جدا شوند: ISBN 978-0-571-08989-5 or ISBN 978 0 571 08989 5 توجه: استفاده از خط تيره يا فاصله تفاوتي ندارد و صرفاً براي بهبود خوانايي شابك است. تعداد ارقام قسمت هاي دوم، سوم و چهارم شابك (شناسه گروه ثبت، شناسه ناشر و شناسه اثر) متغير است. طول شناسه گروه ثبت و ناشر به توليدات پيش بيني شده از سوي گروه ثبت يا ناشري خاص بستگي دارد. كوتاهي ارقام اين دو شناسه نشان دهنده زياد بودن ميزان توليدات گروه ثبت يا ناشر خاص (يا هر دو) است.
امتیازات شابک
شابك، شناسه اي منحصر بفرد و بين المللي براي شناسايي آثار تك نگاشتي است؛ و با اختصاص يك شماره كه جايگزين پيشينه هاي توصيفي كتاب شناختي طولاني مي شود، مي توان در زمان و نيروي انساني صرفهجويي از خطاهاي يادداشت برداري اجتناب كرد.
- شابك، امكان گردآوري و روزآمدسازي راهنماهاي تجاري كتاب و بانك هاي اطلاعاتي كتاب شناختي مانند فهرست كتاب هاي موجود در بازار را فراهم مي آورد . اطلاعات كتاب هاي موجود در بازار با استفاده از شابك به راحتي قابل دسترسي است.
- سفارش و توزيع كتابها بيشتر از طريق شابك صورت مي گيرد كه به اين صورت باعث كارآيي و سرعت بخشيدن به امور ميشود.
- شابك، در قالب رمزينه ۱۳ رقميِ EAN-UCC ماشين خوان است. اين كار موجب افزايش سرعت و جلوگيري از اشتباهات مي شود.
- شابك، براي راه اندازي نظام هاي فروش مكانيزهِ در كتابفروشيها ضروري است.
- مديريت حق مؤلف اغلب با شابك انجام مي گيرد.
- گردآوري اطلاعات فروش از طريق شابك انجام مي شود. اين امر نظارت بر شكل هاي مختلف محصولات و ويرايش هاي آنها را ميسر مي سازد، و همچنين امكان مطابقت بين موضوعات و حتي ناشران مختلف را فراهم مي آورد.
- در بعضي از كشورها قانون امانت ملي بر پايه شابك بنا شده است. چنين طرح هايي كمك مي كنند تا نويسندگان و تصويرگران بتوانند در قبال تعداد دفعاتي كه كتاب هاي آنها در كتابخانه هاي عمومي امانت داده مي شوند، مبلغي را دريافت كنند.
استفاده از خدمات شابک
زمانی که شما قرارداد چاپ کتاب خود را با انتشارات منعقد می کنید تمامی مراحل و اقدامات لازم جهت گرفتن شابک اختصاصی برای کتاب شما توسط انتشارات انجام می شود. کلیه این خدمات توسط سایت www.isbn.ir و فقط برای ناشران صورت می پذیرد. هم اکنون ناشران برای دریافت خدمات مربوط به شابک کتاب ها به صورت مستقیم و آنلاین از طریق این وب سایت با توجه به پنل مدیریتی که در اختیاز ایشان قرار داده می شود درخواست های خود را ارسال و پیگیری می کنند
خدمات قابل ارائه به صورت آنلاین در این وب سایت به شرح زیر است:
- درخواست عضویت در نظام شابک
- دریافت شابک
- اختصاص شابک به آثار ناشران
- تولید بارکد
- تبدیل شابک ۱۰ رقم به ۱۳ رقم
- ویرایش اطلاعات ناشران و ناشران مولف
- گزارش کتابهای منتشر شده ناشران و مولفان توسط اعضای سایت
- جستجوی اطلاعات ناشران در سایت
تبدیل شابک کتاب به بارکد
برای تبدیل شابک کتاب به بارکد می توانید از وب سایت خود شابک اقدام کنید. آموزش و راهنما تبدیل شابک کتاب به به بارکد
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام و ممنون بابت مقاله خوبتون
تعدادی سوال دارم ممنون میشم راهنمایی کنید
۱٫ کتاب من فقط به صورت PDF منتشر میشه و قصد چاپ کتاب را ندارم، د با این حال مرحله اعلام وصول در سامانه شابک را باید به چه شکلی انجام بدم.
و اینکه منوط بودن به چاپ و اعلام وصول برای کتاب های PDF که در آینده قرار هست شابک بگیرد به چه شکل هست؟
۲٫ در حال حاضر ۸۰ صفحه از کتاب را نوشتم و هنوز تکمیل نشده ، با توجه به مصور بودن کتاب نمیدونم تعداد صفحات ان چقدر میشود ایا باید تخمینی فیلد تعداد صفحات را در هنگام درخواست شابک پر کنم.
۳٫ فیلد تیراژ و نوبت چاپ و برای نسخه PDF در هنگام درخواست شابک به چه شکل هست؟
(قطع اثر نسخه PDF کتاب من A4 هست ،در فیلد مربوطه کدام گزینه باید انتخاب کنم)
بسیار ممنونم